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Briefing Note for members of Devon Care Homes Collaborative 

RWK Goodman: 14 February 2025 

 

RWK Goodman has been asked to provide two template letters for members of Devon Care 
Homes Collaborative as part of a strategic response to the Provider Engagement Document 
“Proposal for New Fee Model for Older Persons Placements (Care Homes) and Care Home Fee 
Uplift 2025/26” issued by Devon County Council on 10 February 2025. 

Delivery of Letters 

In order to be valid, these letters need to be served correctly under the Devon County Council 
Residential and Nursing Home Pre-Placement Agreement (version 0.2 18 April 2018) (“Pre-
Placement Agreement”). This requires all letters to be sent in writing or by email to: 

Email: procurementpeople-mailbox@devon.gov.uk 

 
Address:  Procurement- People 
  County Hall 
  The Annex 
  Topsham Road 

Our advice would be to send an email, cc’d to yourself with a delivery and read receipt. A copy 
of the letter should be sent to the resident, their representatives and anyone with power of 
attorney. 

Template Letter 1: Request for review 

This letter is a formal request under clause D8.3 of the Pre-Placement Agreement for the local 
authority to carry out a review of the resident’s care and support plan. It should be used where 
you can provide evidence that the needs of the resident have changed and cannot be met 
within the hours funded by the local authority. Evidence forming the basis of your request  
should be included. We would recommend that a consultation is carried out with the resident 
and/or their representatives ahead of sending the letter. 

The letter requests the review to be carried out within 28 days of the date of the letter. Under 
the Care Act 2014 Statutory Guidance, the local authority has a duty to conduct a review if 
requested and to “act promptly”. The duty on the local authority under paragraph 13.3 of the 
Statutory Guidance is to ensure that a review occurs, and if needed a revision to the care plan 
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follows. It states that others, including the provider, can be authorised to conduct a review 
with the local authority adopting an assurance and sign-off approach. 

Paragraph 13.23 of the Statutory Guidance states that it is “the expectation that a review 
should be performed unless the authority is reasonably satisfied that the plan remains sufficient 
or the request is frivolous or is made on the basis of inaccurate information, or is a complaint”. 

Where a decision is made not to conduct a review following a request, the local authority should 
set out the reasons for not accepting the request in a format accessible to the person, along 
with details of how to pursue the matter if the person remains unsatisfied.  

Paragraph 13.3.4 states that “the review should be performed as quickly as is reasonably 
practicable. As with care and support planning, it is expected that in most cases the revision of 
the plan should be completed in a timely manner proportionate to the needs to be met. Where 
there is an urgent need to intervene, local authorities should consider implementing interim 
packages to urgently meet needs while the plan is revised.” 

 

Template Letter 2: Notice to terminate Individual Contract 

This letter is formal notice under clause D9.2 of the Pre-Placement Agreement to terminate the 
Individual Contract on four weeks’ written notice. 

We would recommend that the resident and/or their representatives are consulted with before 
service of the notice to confirm that a third party top up cannot be put in place to bridge the 
gap between the funding and the cost of the placement. Whilst we recognise that is not the 
answer to the problem of under-funding, we think the letter will have more gravitas if this has 
been confirmed. 

It is important to state in the letter that the Individual Contract will end on the expiry of the 
four weeks’ notice, whether or not the resident has moved out of the home. This is to avoid 
the resident remaining at the home on the existing terms. We have included a statement 
confirming that on the expiry of the notice, the home’s standard terms will apply and the 
current private weekly fee rate will be charged. A copy of the home’s private residents contract 
should be included with the letter. If the local authority refuses to accept your terms and states 
that the terms of the Pre-Placement Agreement continue to apply, you should respond in  
writing to confirm that these are rejected. If neither the Pre-Placement Agreement nor your 
terms are accepted then there is no contract in place. If the local authority did not pay for the 
placement, you would be reliant upon the common law remedy of “restitution” by which the 
court would need to step in to dictate what terms would apply.  

 

 

 

 

 
 
 

 


